Maak een outdoor dagritmewijzer

Een oud concept in een nieuw (pedagogisch) jasje!

Sinds de scholen en kinderopvangorganisaties in principe gesloten zijn is er veel veranderd voor kinderen. Hun normale dag- en weekritme is compleet overhoop gehaald en de dagen moeten zoveel als mogelijk thuis worden doorgebracht. 
De meeste kinderen zullen even moeten wennen, maar zijn met wat uitleg prima in staat deze switch te maken. Sommige kinderen hebben hier meer moeite mee.
Voor jonge kinderen of kinderen die behoefte hebben aan een duidelijke structuur kan het lastig zijn om deze nieuwe situatie te overzien. De dagen lijken énorm lang, soms is een ouder wel thuis maar kan die eigenlijk niet gestoord worden i.v.m. thuiswerk of wil een kind weten wanneer jullie nou dat afgesproken wandelingetje gaan maken.

De meeste ouders zullen al wel eens gehoord hebben van dagrimtekaarten of planborden. 
Het idee hierachter is dat de (abstracte) duur van een dag(deel) of week visueel gemaakt wordt, waardoor kinderen zelf kunnen inschatten waar zij zich in die abstracte tijd bevinden. 
Door hieraan de concrete geplande activiteiten te koppelen krijgt een kind zicht op wat hem of haar te wachten staat. Dit biedt voorspelbaarheid en daarmee veiligheid en controle. 


Aangezien ik met mijn bedrijf graag de buitenlucht en natuur opzoek heb ik daarom een outdoor variant van dergelijke dagritme-hulpmiddelen bedacht die past bij het mooie weer waardoor kinderen veel buiten spelen. Tegelijkertijd kan het maken ervan ook als extra activiteit dienen die prima binnen de huidige maatregelen rondom het Coronavirus ondernomen kan worden; als gezin even eropuit voor het zoeken van stenen in het bos of bij een rivier, het bedenken van afbeeldingen en het schilderen ervan en de volgende dag het per uur bijhouden van de stand van de schaduw.

Zo creëer je uiteindelijk een simpel, maar doeltreffend pedagogisch hulpmiddel. 

Al geldt in dit geval wellicht ook dat de gezelligheid tijdens de 'reis' naar het doel toe net zo waardevol is als het doel zelf! Vergeet dus vooral niet te genieten en plezier te hebben in wat je samen doet! 

Zelf aan de slag?   Download de handleiding:

Download
Handleiding outdoor dagritmewijzer
Download hier de handleiding die ik geschreven heb om zelf een outdoor dagritmewijzer te maken.
Outdoor dagritmewijzer.pdf
Adobe Acrobat document 1.1 MB