SINTERKLAAS OP MAAT!

 

" Normaal waar mogelijk, speciaal waar nodig! " 

met   (roetveeg)  piet(en) 

(OOK) VOOR KINDEREN MET EEN SPECIALE BEHOEFTE!


Wat

Ik bied een "Sinterklaas op maat!" voor huisbezoeken of bedrijven. 
 
Op maat betekent bij mij dat wij ons handelen waar nodig afstemmen op speciale behoeftes die voortkomen uit bijvoorbeeld een gedrags-/ontwikkelingsstoornis, angst, speciale karaktereigenschap, etc.  Hierover zo meer. 

Want natuurlijk kun je ons ook boeken voor een 'normaal' sinterklaasbezoek aan huis of bij een vereniging of bedrijf...

 

 

 

 

 

Waarom
Voor sommige kinderen is het Sinterklaasfeest niet zondermeer een feest. 

Zij kunnen al nachten wakker liggen omdat ze bang zijn ineens gebonk te horen, dat Piet door de schoorsteen 'hun huis' binnenkomt, of omdat zij alle prikkels niet kunnen verwerken.
Andere kinderen kunnen zich misschien niet verbaal uiten door een beperking, verkeren in een pittige (gezins)situatie, verblijven door omstandigheden in een ziekenhuis of zorgcentrum, of hebben een broertje of zusje voor wie dit geldt.
Kortom; er zijn veel redenen waardoor een speciale behoefte kan ontstaan! 

De aanleiding is dan misschien een stoornis, ziekte, beperking of omstandigheid, maar los daarvan blijft uiteindelijk dit kind ook gewoon een kind.  Een kind dat zelf vaak niet eens zozeer stilstaat bij de situatie waarin het verkeert, aan ons als volwassenen om binnen de speciale behoeften ook het kind zelf te blijven zien en diens 'normale' ontwikkeling en behoeften.  

Een bezoek van Sinterklaas en zijn Piet is vaak goed te regisseren. Ook naar kinderen toe kan door middel van 'het briefje in de schoen' natuurlijk precies aan de Sint doorgegeven worden wat als prettig wordt ervaren en zo voorspelbaarheid worden gecreëerd. 
De Sint is een vriend van álle kinderen en vind dus niks gek of vreemd en kan ook over beladen onderwerpen 'kletsen' op het niveau van de kinderen.  
In sommige gevallen kan het juist veilig voelen dat Sint alles al weet, daardoor hoeft een kind zich niet anders voor te doen of de situatie uit te leggen.
Wat de situatie/omstandigheden ook is/zijn; Sint zorgt er graag voor dat zijn verjaardag voor alle kinderen een feest kan zijn!

 

 

 

 

Wie

Sint - pedagoog en ruime werkervaring met kinderen van 0-12 jaar, zowel kinderen met als zonder speciaal gedrag, getraind in gesprekstechnieken met kinderen.
Lees meer over mij.
  

Piet(en) -  sociaal pedagogisch opgeleid en/of werkzaam in het sociaal domein, zelf ouder, ruime ervaring als piet.

 

 

Klik op de foto om te vergroten.

 

 

Aantal Pieten
In 2020 heb ik ervoor gekozen om 'slechts' één Piet mee te nemen i.v.m. de toen geldende Coronamaatregelen.
Achteraf bleek het juist perfect aan te sluiten bij mijn concept, aangezien overzichtelijk is en bijdraagt aan een gevoel van geborgenheid. 
Heeft jouw kind weinig last van Sinterklaasspanning? Dan weten Sint en Piet er snel genoeg een Sinterklaasfeestje van te maken !
Ook komende jaren zullen wij dus in principe met één Piet op huisbezoek komen.

 


Wil je ons inhuren voor een bedrijf, vereniging of andere grotere setting? Dan zijn tot drie Roetveegpieten in overleg ook mogelijk.

 

 

Klik op de foto om te vergroten.

   

Hoe
ALGEMEEN

* Sinterklaas en Piet acteren met een warme, open, maar afwachtende houding; wij volgen het tempo van het kind.

* Sinterklaas en Piet spreken met mild stemvolume en op kindvriendelijke toon.
* Piet en Sint presenteren zich op ooghoogte van het kind.
* Eventueel spreken de Sint en Piet eerst via de ouder bij angstige kinderen.

* Voor sommige kinderen is het beangstigend dat Piet hen het hele jaar in de gaten heeft gehouden of zij wel een cadeautje verdienen. Dan bepaal jij samen met het kind wat hij/zij wil vertellen over afgelopen jaar en stop je een briefje in een schoen. Ook kun je tegenwoordig Sint mailen, dus samen een mailtje typen is ook geen probleem!

 

 

 

SPECIFIEK
Van te voren maken wij afspraken over o.a. de volgende details, want dergelijke details zijn bepalend hoe een kind het bezoek van de Sint ervaart:
* Op ramen bonken  of  telefonisch onze naderende aankomst melden en aanbellen?
* Strooigoed strooien of uitdelen?
* Uitbundige of ingetogen Piet?

 Op het informatieformulier dat je ontvangt vraag ik tevens specifieke en algemene informatie over het kind / de kinderen en over de eventuele speciale behoefte.

 

Roetveegpiet(en)

Zoals je op bovenstaand affiche heeft kunnen lezen kiezen wij voor een Roetveegpiet. 
Dit omdat wij denken dat vanuit het kind bekeken dit de beste optie is omdat;
* het Sinterklaasjournaal hiervoor kiest, dus voor (jonge) kinderen dit hét beeld van een Piet is,
* kinderen het verhaal uit het Sinterklaasjournaal volgen, dit in hun magisch denken de werkelijkheid is en dus de waarheid. Traditie zoals wij die als volwassenen ervaren speelt voor jonge kinderen geen enkele rol,
* voor kinderen een gezicht met roetvegen makkelijker 'te lezen' is dan een zwart gezicht,
* daardoor een gezicht met roetvegen (onbewust) veiliger zal aanvoelen.

 

 

Normaal waar mogelijk,
speciaal waar nodig !

Lang al onze klanten boeken ons niet vanwege een speciale behoefte van het kind of in het gezin.

Bij aanmelding ontvang je een informatieformulier waarop algemene en specifieke informatie over het kind kan worden ingevuld. Ook vraag ik naar bijvoorbeeld het karakter en bepaalde eigenschappen van jouw kind. 
Met deze informatie maak ik een eerste inschatting waarop wij onze aanvangshouding baseren.  Gedurende het bezoek zullen wij kijk wat er nodig en mogelijk is en passen ons handelen en acteren hierop aan. 

Is er bij jullie geen sprake van een bijzondere behoefte en zit de sfeer er al goed in? Of ontdooit jouw kind sneller dan gedacht? Dan schromen wij ook niet om hierbij aan te haken en in te spelen op de feeststemming! Ook dat is inspelen op de behoefte van kinderen...
 

 

 

 

 

Het grote boek van Sinterklaas

Sint heeft een geheim wapen; een écht groot boek.
Hij schrijft hier alles met de hand in en van ieder kind plakt hij er een foto, tekening of berichtje dat via het Sinterklaasjournaal gestuurd is bij.
Nou is dat op zichzelf nog niet zo bijzonder, maar dit boek is meer dan een boek; het is de verbinding tussen de Sint en de kinderen.

Sint kan zijn boek ook inzetten om letterlijk via het boek contact te maken met een kind. Het prikkelt het de nieuwsgierigheid en verbeelding van kinderen om een eigen foto, tekening of berichtje dat naar het Sinterklaasjournaal gestuurd was in het boek te zien.  Voor kinderen die het bezoek van de Sint spannend vinden kan deze prikkel soms nét genoeg zijn om de eerste stap te zetten, voor oudere kinderen kan het de bevestiging zijn dat dit de échte Sint is. 

Vertellen wat op een foto staat is voor jonge kinderen ook makkelijker dan zelf iets te 'moeten' vertellen.  

Wanneer je ons boekt ontvang je uitgebreidere informatie en uitleg waarmee we het boek kunnen vullen.

 

Klik op de foto om te vergroten.


Waar

Zwolle en directe omgeving.

Binnen stad Zwolle en Hattem geen reiskosten.

Buiten stad Zwolle/Hattem mogelijk, maar tegen een reiskostenvergoeding van 75 eurocent per kilometer (op basis van retourreis)  en  mits je minimaal twee gezinnen aanmeld in de betreffende stad/dorp.

 

 

 

Wanneer

2022 weer te boeken, volgt t.z.t.!


Zie de beschikbaarheidspagina voor een indicatie van de beschikbaarheid per dagdeel op de genoemde datums.

TIP:  is het moment waarop jullie Sinterklaas vieren niet meer beschikbaar?
Sinterklaas kan natuurlijk ook prima een dag ervoor komen en vast één cadeautje geven met de opmerking (ivm juiste verwachting dit de kinderen dan van te voren wel even melden) dat Sint er vandaag is, maar Pakjespiet nog onderweg is en de volgende dag (of ander te kiezen moment) komt.
Óf als jullie het eerder vieren komt Sinterklaas natuurlijk ook graag alsnog even persoonlijk kijken of de Pakjespieten wel de juiste cadeautjes hebben afgeleverd en of deze in de smaak vielen...

 

 

 

Kosten

 

Basis huisbezoek:  
- 20 tot 30 minuten (Sint sluit immers altijd waardig af)
- maximaal 5 kinderen 
- Sinterklaas met één Roetveegpiet
- geschikt voor kinderen met een speciale behoefte

- inclusief strooigoed 

- geen reiskosten binnen Zwolle en Hattem


Prijs  €60,- 

  

 
Meer dan 5 kinderen?  Neem contact met mij op, dan maken we een passende afspraak. 

  

 

Bedrijfsbezoeken:

Ook voor een bezoek aan jouw bedrijf ben je bij mij aan het juiste adres als je op zoek bent naar een professionele Sinterklaas en Piet(en) met kwalitatief mooie kostuums.

We overleggen over de houding die Sint en Piet aannemen, want waarschijnlijk is een bezoek aan jullie bedrijf voor de meeste kinderen gewoon een feestje!  
Wij passen ons acteerspel ter plekke aan aan de situatie en het individuele kind dat voor ons staat.  

Prijsindicatie voor bedrijven vind je hier

 

 

 


Ben je een school of vereniging, of heb je een speciale wens of vraag?

Neem geheel vrijblijvend contact op!

 

 

 

Aftelkalender

Maak de komende Sinterklaasperiode voor kinderen inzichtelijk door deze te visualiseren.  Door een aftelkalender te gebruiken kan een kind zélf zien hoe lang het nog duurt totdat het pakjesavond is. Eventueel kun je zelf aangeven wanneer een schoentje gezet mag worden of andere bijzonderheden tijdens deze periode.

Ik heb zelf een aftelkalender gemaakt om de laatste week samen af te tellen tot het bezoek van de Sint. 

 

Download
Aftelkalender Sinterklaas FvtH.pdf
Adobe Acrobat document 372.2 KB

 

 

 

 


Artikel in de Stentor, december 2021.  Klik om te vergroten:


Foto's en ervaringen

Hieronder enkele foto's en reacties die wij achteraf ontvingen, ze zijn geplaatst met toestemming van betrokkenen.

"Wat deden jullie het super leuk!
We hebben genoten vanochtend! En wat zagen jullie er mooi verzorgd uit! Echt top! En wat leuk dat grote boek. Jullie hebben er echt wat moois van gemaakt vandaag dank jullie wel! "  Astrid


" Dag Sinterklaas en Piet.

Hartelijk dank voor de geweldige bijdrage van u en uw Piet.
We hebben met z’n allen erg genoten.

Speciaal wil ik nog even bedanken voor de zorgvuldige
organisatie en uitvoering.  Chapeau! 

Hartelijke groeten, familie Schings "Wij vonden het erg gezellig vorige week zaterdag. Waren ook zeer blij met het bezoek van deze Sint en Piet.

Leuk gedaan! C. was echt verrast dat Sinterklaas dit jaar zelf aan de deur stond. 

 

Hij koppelde nog wel terug dat dit de échte sinterklaas was, en niet die van school. 

 

Dus die kun je mooi in de zak steken...
Peter en Saskia

 

In het kader van 5 december kwam Frank bij ons op school. Betrokken, heeft goed ingespeeld op wat er speelt, had oog voor elk kind. Wist een grapje te maken maar toch in zijn rol te blijven.
Meegedragen aan aan geslaagde dag! Bedankt!
Basisschool het Atelier

KBS Het Atelier te Zwolle. Pietenpakken via school.

"Het was weer superleuk!! 
De eerste minuut was voor L. spannend en toen stond ze al trots haar tekening  aan te bieden. En F vond het toch nog wel een beetje spannend. Leuk. Toch nog een beetje magie 😊" 
Elsbeth

"We willen jullie nog heel erg bedanken!
We vonden het allemaal ontzettend leuk en vonden jullie ook echt goed!
L heeft genoten! 

 Als het aan ons ligt zien we jullie volgende jaar weer 😄"

 

Anne en Willem  

"Bedankt voor het bezorgen van een leuke avond. Alle kinderen hebben érg genoten. Waarschijnlijk tot volgend jaar weer...." Katja 

 

 

"Super bedankt Sinterklaas en Piet! 

 

Het was heel erg geslaagd! De kinderen hebben onwijs genoten en wij ook. Tot een volgende keer! "  Margot

 

 

 

 


"Wij vonden het erg leuk en zeer tevreden! Hopelijk is volgend jaar de Corona voorbij en kunnen we het nog beter vieren. 👍🏻😃" 
Callista

"Thanks, het was een groot succes. Super leuk gedaan!"  Sylvia

 

 

 

 

" Heel erg bedankt voor de leuke avond gisteren! Kinderen vonden het echt geweldig dus jullie hebben onze pakjesavond onvergetelijk gemaakt! "   
Eva


"Bedankt voor het leuke bezoek. Y heeft genoten." Britt

 

 


 

 

 

 

 

" Bedankt voor het superleuke bezoek! 

Iedereen vond het leuk.

Zelfs L. die het normaal gesproken super spannend vindt, ik heb haar nog nooit zo snel zien ontdooien en zelfs enthousiast zien worden. Complimenten!

Ook voor Piet, die deed het heel goed.

Alle kids wat ze nodig hadden, papa en mama blij én Beppe die stilletjes heeft zitten genieten.   Wat een toppers zijn jullie! "   

Elsbeth (2020)

 

 

 

 

Foto's 2020:


 

 

Coronaproof

 

Wij doen onze bezoeken Coronaproof volgens de op dat moment geldende landelijke richtlijnen. Wij houden ons hieraan en verwachten dit ook terug.

Zowel Sint als Piet zijn volledig gevaccineerd en testen zich op de dag van bezoek.

 Bij verscherpen van maatregelen zal ik altijd oplossingsgericht kijken naar mógelijkheden om het Sinterklaasfeest zo waardig mogelijk door te kunnen laten gaan. Hierover is altijd overleg.
Mocht het feest niet door kúnnen gaan, of het geboden alternatief niet wenselijk zijn, dan heb je het recht om te annuleren en vervalt ontvang je het eventueel aanbetaalde bedrag retour.


Interessant thema?? 

Lees dan hieronder mijn blogs over het thema Sinterklaas!


IN MEMORIUM       
19-12-2020


Toch een moment om even bij stil te staan, want voor het eerst in pakweg 1600 jaar is dé échte Sinterklaas overleden.


Neem één minuut de tijd zijn laatste boodschap te bekijken, of eigenlijk meer te vóelen, dan begrijp je wat ik bedoel!


En dat ik Bram dé échte Sinterklaas noem is niet alleen uit melancholiek of emotie.

Rationeel bekeken was de persoon Sinterklaas tot 1986 weliswaar vriendelijk, maar ook streng en belerend naar kinderen toe. Misschien wel meer de ('opvoedkundige')vriend van ouders dan een kindervriend. Natuurlijk paste dat ook in het tijdsbeeld en hadden veel ouders nog een andere kijk op opvoeden.


Bram maakte in 1986 bewust een switch en koos voor de kant van de kinderen; een onvoorwaardelijke kindervriend, wiens zwaaiende vingertje of sarcastische opmerking hooguit nog in de richting van ouders ging.

Hierdoor wist hij tot de kern te komen van wat het Sinterklaasfeest naar mijn mening hoort te zijn; een feest voor oud én jong, dik én dun, blank én gekleurd.


En als je dát doel voor ogen houdt, dan zal het Sinterklaasfeest altijd in staat zijn zich aan te blijven passen naar de tijdsgeest. Zoals zijn laatste woorden samenvatte; wees lief voor elkaar!


Bedankt Bram!

 

Bron filmpje:  https://www.youtube.com/watch?v=KdyjEOtg4sE


 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Einde pagina -