De Escapekist

 

Ga mee op reis door de geschiedenis van de scheepvaart en breng het
17e-eeuwse VOC kunstwerk in veiligheid!

"Een combinatie tussen een escaperoom en een gezelschapsspel die je meeneemt op een reis door de rijke geschiedenis van de Nederlandse zee- en scheepvaart. "

De deurbel gaat op het afgesproken moment en dan staat er ineens een vreemde kist voor de deur.  Er hangen slotjes aan en er staat een klein kistje naast. 
Het kleine kistje kan open en na wat opvallende voorwerpen uitgestald te hebben samen begin je te lezen in de handleiding en begint jullie reis door de tijd... 

Deze kist neemt je namelijk mee op reis door de rijke geschiedenis van de (Nederlandse) scheepvaart in al zijn facetten.

De opdrachten in de kist zetten steeds het hele gezin aan het werk, maar zoals op ieder schip kan er maar één kapitein zijn... Een rol die natuurlijk is weggelegd voor de jarige!
Maar wie ook de jarige is in het gezin, ook jongere of oudere kinderen in het gezin én de ouders zullen op hun eigen (denk)niveau hun steentje moeten bijdragen om de opdrachten tot een goed einde te brengen.  

Kortom; een bijzondere activiteit om met je eigen gezin binnenshuis een verjaardag of speciale gelegenheid te vieren!

De verschillende facetten

-        Introductie

Jullie beginnen met het kijken van een filmpje in de VR-bril. Zo kun je zelf zien hoe de tijd eruit zag waarin ons verhaal zich afspeelt.  We bekijken onder andere ook wat het verschil is tussen een boot en een schip. 

 

-        Deel 1  basisvaardigheden

Voordat we ‘echt’ aan boord kunnen moeten we natuurlijk eerst een aantal basisvaardigheden van een zeeman oefenen, oftewel, dingen die een schipper of matroos moet kunnen.

 

-        Deel 2  navigeren als een ontdekkingsreiziger

Eenmaal aan boord van een schip is het natuurlijk allereerst van belang om te weten waar we naartoe gaan varen en hoe we onze koers moeten uitzetten.  Dat oefenen we in het hoofdstuk navigeren.

 

-        Deel 3  op handelsmissie met de VOC

Als we kijken naar de geschiedenis van scheepvaart, dan is voor Nederland de VOC absoluut het hoogtepunt.  Wat de VOC was en wat zij deden komen we in dit deel te weten! We bekijken de gouden eeuw van zijn glorieuze kant, maar staan ook even stil bij de keerzijde die je naar tegenwoordige maatstaven op deze periode zou kunnen aanmerken*1.

 

-        Deel 4  piraten en zeeslagen

Aan het eind van de activiteit komen we terecht in een zeeslag op volle zee!  Lukt het jullie als bemanning om de vijand te verslaan en jullie schip – en daarmee het peperdure 17e-eeuwse kunstwerk dat aan boord is – te redden van de ondergang? 


Deelnemers  en leeftijden

 Zoals je in de inleiding kon lezen is dit echt een activiteit voor het héle gezin. 
Uit hoeveel kinderen het gezin bestaat en hoeveel volwassenen er meedoen maakt niet zoveel uit, de opdrachten zijn namelijk ingedeeld op (denk)niveau:
- de jongste kinderen worden Matrozen,
- de oudste kinderen Bootsmannen,
- de ouders Stuurmannen.

Twee varianten:
De handleiding bij deze activiteit kent twee varianten;
- gezin jonge kinderen (tussen 7 en +12)
- gezin met oudere kinderen (vanaf +12 jaar)

 

Gezin jongere kinderen
Voor het gezin met jongere kinderen heb ik de handleiding zo aangepast dat zij iets minder onderliggende informatie krijgen. De informatie wordt grotendeels d.m.v. korte filmpjes gegeven, wat beter past bij de kortere spanningsboog van jongere kinderen.

Het grootste verschil is echter dat in de variant voor jongere kinderen iedereen samenwerkt bij de opdrachten. 
De opdrachten worden één voor één gezamenlijk gedaan. Zo kan iedereen meedenken en meehelpen met elkaar. 
Iedere opdracht is wel aan één van de spelers toegeschreven, als diegene het zelf kan mag hij het zelf doen, maar als hulp gewenst is kan het oudere kind meehelpen.  


Gezin oudere kinderen

De basisversie van de Escapekist is geschikt voor kinderen vanaf pakweg groep 8 tot volwassenen. Ook voor een gezin met pubers is dit dus een zeer geschikte activiteit. 
De opdrachten en materialen zijn namelijk niet kinderlijk,  maar ook de handleiding die bij deze leeftijdsvariant hoort vraagt een groter vermogen tot abstract denken en is daarmee aanzienlijk uitdagender.
In deze variant voert iedereen per ronde in eerste instantie zijn eigen taken uit, waardoor een grotere zelfstandigheid gevraagd wordt van de spelers. Al geldt ook hier dat je uiteindelijk elkaar natuurlijk helpt als dat nodig is...

 

Één iemand in de schijnwerper
Net als in het echt kan er aan boord van een schip natuurlijk maar één kapitein zijn, dit wordt de jarige. 
De rol van kapitein is een éxtra taak. De jarige is in eerste instantie dus gewoon onderdeel van de bemanning en voert dus eigen opdrachten uit, maar zodra iedereen zijn opdracht heeft afgerond pakt de kapitein zijn kapiteinspet en heeft hij een 'ere-taak' te vervullen.

Interactief  en  educatief

Naast de geschreven handleiding met verhalen, opdrachten en afbeeldingen is ook het gebruik van een mobiele telefoon met internetverbinding noodzakelijk. 
Om ellenlange verhalen te voorkomen komen er her en der namelijk ook filmpjes voorbij waarin kort en krachtig een bepaald onderwerp wordt belicht.  Ook moet je voor sommige opdrachten online informatiebronnen raadplegen, dit om te voorkomen dat de 'schermpjes-generatie' tijdens deze activiteit afkickverschijnselen gaat vertonen... (grapje natuurlijk ;)  )

De Escapekist is gemaakt voor het hele gezin en is dus zeker geen kinderachtige activiteit! Naast het verschil in opdrachten, zijn de informatie en filmpjes wel zo geschreven en gekozen dat ook de jongste kinderen steeds de kern van het verhaal begrijpen.  Sleutelwoorden en ingewikkelde termen worden uitgelegd en in de filmpjes wordt met een vleugje humor kort en krachtig de kern van een onderwerp verklaard, zoals je bijvoorbeeld kent van het Klokhuis of schoolTV.

Kosten

De Escapekist heb je vanaf €60 in huis voor 24uur.  Neem vrijblijvend contact op voor een offerte op maat!

Het spel

De handleiding neemt jullie mee door de geschiedenis van de scheep- en zeevaart.  

Ieder hoofdstuk beschrijft een eigen stukje uit de zee- en scheepvaartgeschiedenis met bijbehorende opdrachten en materialen.

 

Ik noem het een Escapekist, omdat het soort opdrachten,  het spelverloop en mate van samenwerking overeenkomen met een escaperoom. Uiteindelijk werk je ook toe naar een einddoel.  Bij deze escapekist is dat natuurlijk niet ontsnappen, maar in het laatste hoofdstuk beland je in een zeeslag met zeerovers en moet je het peperdure 17e-eeuwse VOC  kunstwerk zien te vinden en in veiligheid te brengen.... 

Lukt dit jullie?  Dan is de missie geslaagd en kunnen jullie je met recht de bijnaam "Bestevaer" dragen!

 

Begeleiding

Bij de activiteit zit een handleiding.
Deze leidt je stap voor stap door het spel en vertelt precies op welke momenten je iets moet doen. 
Daarnaast is er een soort noodplan, waarin per ronde eerst tips beschreven staan, maar indien nodig ook de antwoorden staan beschreven waarmee je een eventuele (denk)fout kan opsporen en die aanpassen zodat je alsnog verder kunt gaan met de volgende ronde!

Mijn advies is om één van de volwassenen als spelleider aan te wijzen (kan per ronde wisselen natuurlijk), diegene kan overzicht houden over de opdrachten, vast vooruit lezen en met een schuin oog op de tips voor die ronde tijdig bijsturen als een speler téveel afdwaalt.

Natuurlijk ben ik zelf ook telefonisch bereikbaar om te ondersteunen wanneer jullie zelf er even niet meer uitkomen.

Duur van de activiteit
Je doet de activiteit op jullie eigen tempo. Een gezin met jonge kinderen zullen er langer over doen dan een gezin met oudere kinderen...
Gemiddeld zal je 2 tot 3 uur  bezig bent om het einddoel te behalen.

 

Je krijgt de kist voor 24uur thuis,  dus je kan er ook voor kiezen om hem in fases te spelen.  Mijn advies is om de flow te behouden en in één keer de onderdelen te doorlopen met halverwege even een korte pauze (dit moment staat beschreven).


*1;   De keerzijde van de goudeneeuw:
Tegenwoordig wordt vaker de 'keerzijde' van de goudeneeuw benoemd; de slavenhandel, het met geweld kolonialiseren van 'oost Indische' gebieden en het onderdrukken en uitbuiten van de lokale bevolking. 
Ik heb ervoor gekozen, om een compleet beeld te schetsen en in te spelen op actuele ontwikkelingen,  om dit op luchtige wijze en vanuit een neutrale blik ook voorbij te laten komen in het verhaal. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- pagina einde -