Sint Maarten

Het feest van lichtjes of van snoep?

Nog een paar dagen en dan is het weer zover: Sint Maarten!

 

11 november is dé dag waarop kinderen 's avonds langs de deuren trekken en al zingend hun (eigen gemaakte) lampion door buurtbewoners en familie laten bewonderen en hiervoor dan iets lekkers ontvangen.


Een reuze gezellige avond waar veel kinderen al dagen naar uitkijken. Aan het eind van de avond wordt thuis de 'opbrengst' vol trots geshowd en deels alvast verorbert.
Deze opbrengst bestaat doorgaans uit snoep. Veel kinderen houden ervan. Wij als volwassenen weten dat het ongezond is. En tóch kopen we massaal snoep op de ogenschijnlijk automatische piloot.

 

 

Bewuste keuze

Ik ben geen gezondheidsgoeroe en mijn intentie is niet om al het snoepgoed te verbannen uit het feest van Sint Maarten, maar denkt u überhaupt wel eens na over kindvriendelijke alternatieven? Gewoon om te overwegen?

 

Tegenwoordig zijn wij ons steeds bewuster van het belang van gezonde voeding en het beperken van het snoepen door kinderen. Ik denk dat er ook voor Sint Maarten een aantal goede alternatieven te bedenken zijn om de kinderen een verantwoord kleinigheidje te kunnen geven die óók bij de kinderen in de smaak valt.

 

Alternatieven

Op internet zijn meerdere websites te vinden met verantwoorde eenvoudige en betaalbare ideeën, van doosjes rozijnen tot fruit of snoepgroenten. 

Één optie kom ik echter nergens tegen en wil ik graag benoemen.

 

Toen ik vroeger als kind naar de tandarts toe ging kreeg ik na mijn periodieke controle namelijk een grote mand met piepkleine cadeautjes, of eigenlijk meer 'hebbedingetjes'.
Hieruit mocht ik dan iets kiezen als een ballon, stuiterbal, knikker, autootje of gummetje. Het ging hierbij vooral om het gebaar, want het speeltje op zich was eigenlijk niet eens noemenswaardig. Maar ik was er blij mee!

 

Ik denk dat dergelijke cadeautjes ook met Sint Maarten veel kinderen blij kunnen maken.

Tegenwoordig vind je bij bijvoorbeeld Action voordeelverpakkingen aan dergelijke kleine autootjes, dino's, sleutelhangers of ander klein speelgoed.
En heus, ook in de prijscategorie van een gemiddelde uitdeelzak snoep.

Leg ze in een grote schaal en ieder kind kan zelf een speeltje kiezen dat hem of haar het meest aanspreekt.  De kans is groot dat bij het showen van de opbrengst aan het eind van de avond, bij menig kind het piepkleine speeltje favoriet is.

 

Volgens mij een alternatief dat
én betaalbaar is
én verantwoord is
én bij de kinderen in de smaak valt!

 

Dus naar mijn mening toch in elk geval de moeite van het overwegen waard?!?

 

 

 

Door : Frank voor 't Hekke  - 2014

 

 


(Toevoeging 2015)

 

Dit jaar heb ik de proef op de som genomen en zowel snoep als kleine speeltjes in één schaal gedaan. Geheel vrijwillig kozen álle(!!) kinderen enthousiast voor de speeltjes.

Met name de vingerlichtjes waren mateloos populair. 

 

 (Toevoeging 2016)

Dit jaar alléén speeltjes en vingerlichtjes in een schaal gedaan. Wederom dol blije reacties en met vingerlichtjes trots in het rond schijnende kinderen. Één gezin (ik ken hen overigens niet) benoemde zelfs dat de kinderen al hoopte dat ik weer die leuke vingerlichtjes zou hebben...

Zou Sint Maarten dan toch ooit weer het feest van het licht kunnen worden ;)