Sinterklaasspanning

 

Bent u zich bewust van de spanning die de Sinterklaastijd voor
kinderen met zich mee brengt? 

 

"Halverwege november begin je het al te merken, de kinderen op mijn BSO (allemaal vier of vijf jaar oud) worden wat drukker en luidruchtiger, ze 'hoppen' van spelletje naar spelletje zonder er écht rustig mee te spelen en vragen dubbel zoveel aandacht en nabijheid; de eerste Sinterklaaskriebels slaan weer toe!! Ook niet zo gek, als je bedenkt dat nét na de zomervakantie de eerste pepernoten al bij diverse winkels in de schappen lagen (natuurlijk op kindhoogte) en dat op televisie al weken lang reclame wordt gemaakt voor sinterklaasfeesten (ook vast niet geheel toevallig rond het einde van de middag).

 

Voor kinderen is de Sinterklaastijd geweldig! Tekeningen maken voor de sint, samen liedjes zingen, verkleden, lekker snoepgoed en vaak een overvloed aan (dure) cadeaus. Het klinkt als een paradijs voor kinderen, zo mooi dat je bijna vergeet dat het diezelfde tijd is die voor de kinderen een onoverzichtelijke tijd is vol onverwachte gebeurtenissen en bomvol spanning. Een aantal weken lang moet het kind goed opletten of het wel 'lief' is, want er is blijkbaar een piet die alles ziet wat je doet! Als je niet lief bent krijg je misschien wel geen cadeautje, maar de roe of moet je zelfs mee in de zak naar Spanje! Ieder moment kan er voor het gevoel van de kids een zwarte piet de klas of BSO binnen komen stormen met hard gebons en de ene avond mag het wel zijn/haar schoen zetten en de andere avond weer niet. En ook dit jaar is het maar hopen of de intocht wel goed komt, want er gaat ook dit jaar al weken van alles mis in het Sinterklaasjournaal en rondom de intocht."  | Frank voor 't Hekke, nieuwsbrief Doomijn december 2013

 

 

 

Wanneer wij als (beroeps)opvoeders erbij stil staan wat deze periode voor de kinderen eigenlijk betekend, dan is dat eigenlijk al de belangrijkste ondersteuning die je de kinderen kunt bieden, namelijk begrip!

 

 

Laat de kids soms even extra uitrazen, geef hen de mogelijkheid om de Sinterklaasprikkels te uiten bijvoorbeeld door te verkleden, even op Sinterklaasmuziek te dansen of zorg voor net even wat extra nabijheid en gerichte aandacht als de kinderen daar om vragen.

 

 

Ik wilde voor de kinderen op mijn BSO de Sinterklaasperiode ook inzichtelijk maken door middel van een aftelkalender. Hierbij gaat het niet om de kalender als product maar als middel, om het idee er achter en de toepassing ervan. Op de kalender kunnen kinderen zien en zelf afkruisen hoeveel nachten het nog duurt tot pakjesavond. Door de periode voor kinderen visueel te maken biedt u hen voorspelbaarheid en dus extra veiligheid gedurende een spannende periode!

 

 

Gedurende een heel mensenleven zijn het slechts pakweg de eerste zeven jaren waarin de Sinterklaastijd ook écht dé magie heeft die het naar mijn mening behoort te hebben. Dus vergeet vooral ook niet om samen met de kinderen te genieten van deze magie!

 

 

   

 

Meer lezen? 
Lees dan ook mijn blog  "Spanning rond een bezoek van de Sint"   of   "Hét grote geheim van Sinterklaas".

Of bekijk
de pagina over mijn concept "Sinterklaas op maat!", waarbij ik als Sinterklaas een huisbezoek voor kinderen met enige speciale behoefte mogelijk maak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pagina-einde